De säkra tecknen: Så avslöjar du en häxa

Under medeltiden så jagades en hel del kvinnor. De anklagades för att vara häxor. Oftast så sa man att häxor i regel var fula och hade sällskap av en katt. Om en kvinna anklagades för att var häxa men förnekade detta, så fick hon genomgå ett antal prövningar för att avslöja henne. Dessa prov var hemska och oftast utformade så att de misslyckades.

En grej som sas var att smala kvinnor inte vägde så mycket och kunde därför lättare kunna lyfta från marken och flyga till en häxsabbat. Kvinnor utan hull på kroppen riskerade därför att anklagas. Därför gjorde man bland annat i den nederländska staden Oudewater så att man hade ett hus där kvinnor kunde vägas på en speciell våg. Kvinnor som ville undvika att anklagas reste till staden för att få ett certifikat på att de var normalviktiga.

En annan prövning var stickprovet. Man trodde det att när en häxa ingick sin djävulspakt beseglades den med det så ­kallade Stigma diabolicum – ett märke som djävulen med sin klo satte på häxans kropp. Om en kvinna var misstänkt så spände man då fast henne på en brits, helt naken. Sedan så stack bödeln henne med en syl. Märket saknade känsel, så om stickandet slutade göra ont hade han hittat det.

Ett av de mest kända testen som många har hört talas om är vattenprovet. Om kvinnan flöt så var hon skyldig. Det eftersom att det sades att häxor inte kunde sjunka.  En anklagad kvinna skulle därför bin­das och kastas i vattnet. Flöt hon på ytan var hon en häxa, men om hon sjönk bevisade det hennes oskuld. ­

Andra säkra tecken

Säkra kännetecken som sägs göra att en kvinna var häxa:

  • Skrynklig som ett russin

En häxa är för det mesta gammal med rynkig hud och krum rygg.

  • Skäggväxt som en ma

Häxor har tjocka, buskiga ögonbryn, och en markant hårig överläpp.

  • Sneda tänder

Tänderna i munnen sitter snett, och en av dem sticker alltid fram.

  • Dålig syn

Häxor har mjölkvita, blinda ögon eller ett ondskefullt, skelande öga.

  • En hemsk röst

En häxas röst är antingen mörk och hes eller gäll och pipig.

  • Har en djävulsk medhjälpare

Häxor har en hund eller en katt, som hjälper till med svartkonsterna.

 

22 Aug 2019