Kul fakta om livet under medeltiden

Livet på medeltiden hade sin spänning, svårigheter och egenheter, precis som alla andra epoker. Här är 9 intressanta och ibland nyfikna fakta om medeltida liv.

1. Ålar användes ibland som valuta

Ett dokument finns kvar som visar att någon en gång hyrde mark i fenmarkerna för 26 275 ålar.

2. Skor var löjliga

Från omkring 1330-talet och framåt började man bära skor med löjligt långa tår. Ju längre de kunde vara desto bättre. De kallades Cracow-skor, uppkallade efter varifrån de härstammar: Krakow i Polen.

3. Djur kunde dömas för brott, och om de befanns skyldiga dömas till döden

I Savigny, Frankrike, 1457, anklagades en sugga för mord, befanns skyldig och hängdes.

4. Bågskytteträning var under en tid obligatoriskt för varje duglig engelsman

England blev en grogrund för de bästa bågskyttarna i världen. Edward III införde en lag som gjorde bågskytteträning obligatoriskt varje söndag för att säkerställa att kungen alltid hade en jämn tillgång på bågskyttar tillgänglig. De efterföljande engelska segrarna i Crecy, Poitiers och Agincourt bevisade att lagen gav utdelning.

5. Fotboll förbjöds i England vid flera tillfällen

Den 13 april 1314 till exempel utfärdade kung Edward II en proklamation som förbjöd fotboll i London. Anledningen?


”...det är ett stort oväsen i staden orsakat av att man susar över stora bollar, från vilka många ondska kan uppstå som Gud förbjuder; vi befaller och förbjuder, å konungens vägnar, på straff av fängelse, att sådant vilt användas i staden i framtiden."

6. Londons befolkning ökade med 500 % mellan 1100- och 1300-talen

I början av 1300-talet hade London vuxit från 17 000 människor till en livlig stad med cirka 100 000 invånare. Detta orsakade stort elände för invånarna, instängda mellan de romerska murarna och Themsen.

7. Handeln överfördes vanligtvis från generation till generation

Bönder på medeltiden arbetade där de bodde. Deras handel gick i arv från far till son och därmed blev det kvar i familjeföretaget. Om din pappa var skomakare skulle du med största sannolikhet vara skomakare.

8. Utanför London var de största städerna i England katedralstäder

Dessa inkluderade Lincoln, Canterbury, York och Chichester.

9. Köpmän var en klass för sig

Många reste inte bara långt och brett för att skaffa exotiska varor, utan köpmän hade också möjlighet att bli mycket rika på import och export.

14 Jun 2023